Fahrradtour

18.07.2012 kl. 12:57
I går tog jag, Frank och Carla kollektivets cyklar och tog en tur genom staden. En av cyklarna hade punktering och det regnade och var strålande sol om vartannat, men vi hann se några av stadens måsten och också inse att staden är betydligt mindre än den verkar när man åker S-bahn.

På väg till Brandenburger Tor passerade vi muren och en utställning (jag har inte koll på vilka Mauer-museer som heter vad, men kanske detta är Berlin Mauer Memorial?). Jag har besökt platsen när jag senast var i Berlin, men kanske inte läst texterna så noga.

Här kunde man läsa om hela förintelsen och det fanns en hel del personporträtt av exempelvis personer som varit gömda och sådana som varit catchers, alltså judar som avslöjat andra judar i utbyte mot eget skydd. Jag klarar inte alls av att ta till mig sådant här och ville bara gråta eller kräkas. Klarade av att läsa kanske en tiondel, sen fick jag övergå till att enbart kolla bilder.


Vi cyklade vidare mot vårt mål, men blev åter distraherade av ett till minnesmärke över förintelsen. Jag tyckte denna plats var otroligt vacker. Trots den stora mängden turister fanns det utrymme för ensamhet mellan stenblocken.
Efter detta cyklade vi vidare till nästa kvarter, där Brandenburger Tor tornade upp sig. Mycket turister och gassande sol.

 

Vi tog en tur genom Tiergarten på väg mot vårt slutmål Neue Nationalgalerie.

Till sist kom vi fram till Neue Galerie, som var en av de få saker jag på förhand tänkt att jag velat se i Berlin. Jag är arkitekturnörd, så jag ville väldigt gärna se byggnaden, som är ritad av min favoritarkitekt Mies van der Rohe. Väldigt nöjd var jag, både med byggnaden och med utställningen.

Kunde ha skrivit mer, men nu har resten av kollektivet vaknat och vill äta frukost. Kanske någon annan vill blogga om Carlas sista kväll i Berlin. Den var fin den också. Bra dag./idalina
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
En guide en blogg om Berlin under en månad, flera skribenter och flera åsikter.

Senaste kommentarer

25.07, 20:34Görlitzer Park av Anna
21.07, 19:13Etwa nach Hause av Karin
20.07, 21:13Etwa nach Hause av Anna
20.07, 16:41Etwa nach Hause av idalina