Künstlerischen Schatzsuche

Alldeles nyss fick jag besök av en känd finlandssvensk konstnär på galleriet. När han fick höra att jag är på väg till Berlin sa han att det endast finns ett intressant konstverk i Berlin. Eller inte heller det är intressant, men bör i alla fall ses. Han sa att jag måste lova att jag söker upp krogen i vars bakrum detta konstverk ska finnas, annars river han det viktiga kontrakt han var inne för att skriva på. Det kostar 10€, sa han. "Det är inte direkt värt det, men du måste gå dit ändå.". En man som sannerligen vet hur man säljer en upplevelse. Well, I have my first mission in Berlin.


Detta är min skattkarta.

/IdaLina
06.07.2012 kl. 16:43

Ein Tag am Prenzlauer Berg

Det ser ut att bli en del regn och grå himmel i Berlin. Ska packa ner ett paraply, eller jag ska köpa ett nytt eftersom min katt kissade på det enda hela paraply jag hade kvar.

2010 handlade första veckan i Paris mycket om att överleva i den fuktiga, tunga värmen. Jag minns stunder då vi satt tysta på rad i soffan, sippade på något läskande och i snigelfart sträckte vi oss då och då efter en bit ost. När vi väl hade hittat en piscine och göttat ner oss i en solstol kom ett tungt grått täcke från väst över oss. Hursomhelst. Det lär inte bli lika varmt nu i Berlin och det är jag glad för.

En molnig dag vill jag besöka galleri Collectiva där min kusin Petra ställer ut (på Brunnenstraße 152 vid U-Bernauer Straße). I närheten ligger butikerna som Niotillfem tipsar om i sin lilla Berlinguide. Och dessutom ska mina vänner Oskar, Love och Åsa bo vid Prenzlauer Berg onsdag till söndag nästa vecka. Så en dag däromkring siktar jag in på mig.

//Anna
06.07.2012 kl. 12:18

Aaaah!

Ja jag har glömt att vi är en timme fel, så egentligen steg jag upp klockan 6:15 idag och gick och köpte bröd.
04.07.2012 kl. 13:11

Tisdag 3.7.12

Igår, ja vad gjorde vi igår egentligen? shopade lite vid Hackescher Markt eller Charlie shopade jag strosade runt lite och tyckte att 100€ plus för en skjorta kunnde de se sig i röven för. Så jag köpte endast en ny Guidbok, ovetande om att Charlie också köpte en på annat håll. den jag köpte var på spanska märkte jag efter ett tag så jag fick vackert strosa tillbaka svettig och andfådd och byta till en engelsk version. Sen sysselsatte jag mig med att dricka öl på serveringar och lyssna på turister. Mycket turister runt Hackescher Markt säkert därför allt var mycket dyrare. så ja rekomenderas ej om man inte vill shopa sig fattig. Sen så var det tänkt att vi skulle ta oss till Santa Maria där de had Taco Tuesday 1€ för per taco och 1€ per tequila shot, men märkte sen att vi gått åt fel håll så vi stannade vid en servering vid floden och drack öl istället. kanske bra det, annars så skulle väl jag sovit ännu om tequilan fått tag i mig. på vägen hem genom Kreuzberg stannade vi på en fruktansvär gemytlig bar som hette Fitzcarraldo, Film-kunst + Videothek som jag tror jag kommer att återkomma till flera gånger ännu, bredvid den låg den otroligt snygga Tattoo shopen Bläckfisk Tattoo dit jag skall bege mig idag för att få en tid inbokad. annars så är jag vid god häsa har sjuka fötter men andan är god.

/ Frank A. Unger

Fitzcarraldo
P1090527


P1090502

Promenadstråket hem är fint på natten
P1090535
04.07.2012 kl. 11:25

God morgon

Vaknade klockan 7:15 och gick till kvarterets bageri vislandes på "Im Walking on Sunshine" nu när jag hämtat bröden är jag sjukt trött, måste gå och lägga mig. Berlin yeee!
04.07.2012 kl. 07:53

In einer Woche und ein wenig Frustration

Om en vecka! Då är det första kvällen i Berlin för Karin, Matto och mig. Längtar! Tur så bjuder Stockholm på sköna sommarkvällar just nu. Det gör väntan och längtan lättare.

Folke Schimanski (den uppmärksamme vet att jag kämpar med hans Berlin - en stads historia) räknar för övrigt upp män som om han trodde att mannen är det ENDA könet. Visst, det dyker upp kvinnor ibland. Men kan han låta bli att kommentera deras yttre eller någon gång se kvinnor som annat än mödrar, fruar, älskarinnor och systrar? Det fattas bara att det kommer ett kapitel som heter BERLINS KVINNOR, där han uppmärksamt och ödmjukt som en riktig gentleman ger en särskild plats åt DET ANDRA könet.

Folke är inte feminist. Så mycket står klart. Nu ska jag länka en vända över Västerbron. (Passar på att skriva det här så att jag känner mig tvungen att faktiskt ge mig iväg.)

//Anna (<== Haha! Gillar att någon ordningsam person skrivit under med mitt namn då jag själv glömt det.)
03.07.2012 kl. 22:58

Charlie in Berlin

Hej!
Det här e första gången jag skriver ett blogginlägg men andra gången i Berlin. Förra gången var för 15 år sedan så jag minns inte så mycket mer än Alexander Platz och en klädbutik som sålde jättehäftiga kläder i blanka trikåtyger. Sånt som man inte skulle sätta på sig nu direkt, eller vad vet jag. Hittade faktiskt samma materials kläder nu också i en billig butik, men nu som små klänningar och byxor gjorda för folk som var dubbelt så små som jag. Annars är det ju säkert trevligt att shoppa i Berlin, eftersom tyskarna e någorlunda samma storlek som vi finnar. Inte som i Barcelona där jag och (faktiskt) några tyskar gick ut ur en härlig butik, med hängande huvud. Kläderna var för små!
Nu låter det som jag är värsta shopparen och det är nog ganska långt från hur man skulle beskriva mig. Behöver lite nya kläder och tänkte passa på idag eftersom det regnar.

Skall jag beskriva mig också? Hm.. Charlie kallar vissa mig ibland men jag heter Carla. Jobbar med teater men nu är jag ledig tills hösten. Så jag passar på att resa medan mina vänner i Finland skaffar barn. Är i den åldern nu, tydligen. Jag vill vara lite hemlighetsfull av någon anledning i sådana här sammanhang, lite som mamma som är med på facebook men tycker att andras foton är privata, så de tittar hon inte på. Ni får nog veta vem eller iallafall hur jag är ändå under den här tiden..!

Nu ut i Berlin! Först med buss och sedan med U-bahn någonstans. Kanske till Jumbo Flee Market i Kreutzburg, såg kiva ut, men var stängt igår. Mycket är stängt på måndagar tydligen.

Carla
03.07.2012 kl. 11:24

Rehe erfolgt

Ja nu har vi spatserat i 6h, sett på djur vi stötte på i parken, köpt en dikt av världens flummigaste poet som pratade om ja, vad pratade han om, ingen förstod riktigt, men det var något om kosmos och att rädda sig själv. trevlig men sjuk i huvudet var han. Har först nu märkt att jag alltid besöker kyrkogårdar när jag reser, oftast tar jag avstånd ifrån allt som handlar om döden och får bara ångest av sånt, men den lilla emo kiden i mig finner någon sorts ro i att spatsera på kyrkogårdar. Ja men dagen har gått åt till att promenerat helt sonika utan karta eller kompass.

/ Frank A. Unger

Hjort
P1090471

P1090440

Carla vilar sig medans jag promenerar på kyrkogården
P1090427
02.07.2012 kl. 16:34

Erste nacht

Första kvällen har utspelat sig ganska fridfullt, tog en promenad i jakt på föda och sprang hastigt på kvarterets Vegan Pizzeria. man kunde beställa i princip allt och mera än på en vanlig pizzeria och allt var vegan, skinkan peperonin osten m.m. Runt pizzerian svärmade det av hippster och alla såg utt att vara stöpta ur samma form. Deras serverings system funkade inte helt perfekt, eller det fanns inget system helt enkelt, servitören skrek pizzornas namn och väntade på svar, oftas fick hon inget svar och gick tillbaka in i köket med maten, efter ca 45 minuter fick vi våra pizzor, jag valde nog kanske inte den bästa pizzan, men jag åt min Oriental express pizza med god ptit och njöt av den kalla ölen, sen gick vi via en sprit nutik, köpte några bärs och strosade hem.
Och Charlie gjorde en "Charlie", hon köpte en guid bok och Stalins Kossor på Vanda flygplats, och där är de fortfarande och sen så märkte jag att jag hade packat väl lite, tre t-skjortor och några kalsonger.


/ Frank A. Unger


bild från pizzerian.


P1090411
01.07.2012 kl. 23:27

Hippie-Küken

Eftersom jag inte kan ett ord tyska använde jag googletranslate för denna rubrik. Det betyder hippieungen. Eller så inte. Kunde i alla fall inte låta bli att använda det.

Så, här kommer presentation nummer 5 av Berlin 2012-gänget. Den här gången är det Ida-Lina som skriver. Den ivriga läsaren har redan noterat mig i Franks texter och kommentatorsfälten. Att detta inlägg kommer först nu är den första beskrivningen av min personlighet: tycker att man generellt kan skjuta upp saker till morgondagen. I övrigt tycker jag att det mesta är roligt och att allt kan vändas till något positivt. Jag är rationell och sarkastisk, men oerhört upplevelsebetonad. Jag är rastlös och behöver göra och uppleva mycket hela tiden. Människor kommenterar ofta att jag är barfota, därav inläggets rubrik. Dessutom är jag en besserwisser. Det har Frank berättat och han brukar ha rätt. Att resa är bland bästa jag vet och jag ser fram emot att få sätta mig på flyget till Berlin så mycket att det nästan gör ont. För mig tar det tyvärr ännu cirka två veckor tills det är dags.

I Berlin vill jag uppleva mycket konst, diskutera väsentligheter och oväsentligheter med det som tycks vara ett fantastiskt roligt resesällskap (jag känner nämligen inte alla jag ska dela lägenhet med), gå på klubbar, ligga i en park, cykla genom staden, dricka alldeles för mycket öl, bli bra på biljard och bara tycka om att göra något helt annat än det jag vanligtvis gör.

Vanligtvis arbetar jag som konstpedagog och som läromedelsredaktör. Älskar mina arbeten mest i världen. Har gått samma klass som Frank i konstskolan i Nykarleby och besökt Berlin samtidigt som honom. Gillade och förväntar mig att gilla ännu mer denna gång, samt lära mig i alla fall några ord tyska. He va he, som vi österbottningar säger.
01.07.2012 kl. 22:31

Final Destination

Firade festade och tjoade med goa typer i Helsingfors på lördag kväll. Vi vaknade torra och trött och begav oss till flygfältet i okristligt god tid. Och efter ett lite försenat flyg, 2 vinglas, 1 oxamin och med Matti Vanhanen som flygsälskap så har jag och Charlie nu anlänt till Berlin och intagit vår borg för juli månad. Vädret är utmärkt och nu kräver kroppen mat och öl.

 / Frank A. Unger
01.07.2012 kl. 20:35

Auf dem Weg

Ska hoppa på tåget om lite mindre än två timmar, planen var att jag skulle stiga upp klockan 9 fixa lägenheten i skick och packa för att sen var färdig för att hoppa på tåget 12:20, det jag glömde att räkna in i planen var att jag är fruktansvärt effektiv och kan tänka organiserat när det gäller och har varit färdig länge redan, så nu sitter jag här med skorna på och spelar luft trummor till Markus Krunegård. 

på tal om andra angelägenheter så hade nog min granne tur idag att jag steg upp klockan 9 samtidigt som den jäveln satte igång med slagborren, Det gör man väl för fan inte på en lördag morgon?
Sen så Fick Jim och Linnea för sig att köpa flygbiljetter till Berlin igår. sådana spontan ingrepp i tillvaron uppskattas. 

/ Frank A. Unger
30.06.2012 kl. 10:54

Beer-lin

Eftersom vi kommer att befinna oss i den tyska metropolen Berlin är det ju självklart att vi ska dricka öl. Och då menar jag inte billig Lidl-öl i parken, utan också dyr Lidl-öl i parken. Ännu har jag inte kollat upp vad det finns för ölrestauranger i Berlin, men det borde inte vara så svårt att hitta. Om någon har tips är det fritt fram att höja rösten och visa vägen.

Av en kompis fick jag tipset att läsa boken Berlin - Then and now som lär ska vara intressant för historienördar. Själv skulle jag vilja vara en historienörd, men jag tycker alla årtal, personer och platser bara åker omkring huller om buller i huvudet på mig.

Berlin - Then and now

Vi får hoppas Berlin erbjuder en mindre dyster upplevelse, annars blir det wristslashing emo style!

//matto
29.06.2012 kl. 14:36

Countdown

Okej nu börjar det dra ihop sig, sista dagen på jobbet, sen så är det bara att försöka orka picka och packa eller packa ihop pick och pack och så tar jag steget över tröskeln imorgon, och återkommer om en månad. Min kropp gick över till semester mode för några dagar sen redan och började hålla sig vaken till 4 på morgonen, inatt var den inte alls samarbetsvillig då den låg och drog sig till klockan 5. fördrev tiden med att se på Kongen av Bastøy och The Best Exotic Marigold Hotel. Nu svider det i ögonen och jag gäspar mera än jag jobbar. / Frank A. Unger
29.06.2012 kl. 09:42

Eine Pause aus Folke

Tog en paus från Folke när han hade räknat upp, i mitt tycke, för många preussiska kungar. Till på köpet är han än så länge ein typische gubbe dvs låter gubbarna i historien skymma kvinnorna. Under pausen har jag sysselsatt mig med att vandra på Weigandufer i Google Maps och upptäckt att det är en lummig och mysig plats vårt kollektiv ska hålla till vid. Nära vårt hem finns Wildenbruchplatz och när jag svepte förbi den med musen hade någon gett grönområdet fina recensioner. Personen skriver att grannskapet samlas där för att träffa vänner och hänga. Dit ska vi alltså. Jag litar på den okända recensenten.

Jag har fått känslan av att Berlins kollektivtrafik är något slags ogripbart MONSTER. På BVG.de finns info om biljetter, priser, rutter, kartor, vilket är bra men däremot funkar inte alla biljetter på både bussar och metro verkar det som. För skojs skull kollade jag några olika rutter och fick inse att det lätt blir två, tre byten när man ska någonstans och att det inte handlar om att hoppa på ett annat tåg på samma perrong. Nej det ska bytas från buss till spårvagn till metro. Det tar läänge. Skrämd av detta kollade jag upp vad det kostar att åka taxi och just nu känns det alternativet bekvämt och enkelt. Inte särskilt dyrt, om vi åker hela kollektivet.

Den första bilden i Franks förra inlägg är ju helt magisk! Och här bjuder nu jag på en menlös bild på mig då jag precis hade upptäckt att jag redan besökt Berlin i mina mardrömmar. (Obs min första bild, den ser helt enorm ut i detta nu. EDIT: Den är enorm och lite pinsam den här bilden. Kan någon av tekniknördarna fixa och berätta hur ni gick till väga?) (frank fixade H: Frank) (TACK Frank! H: Anna)

29.06.2012 kl. 00:34
En guide en blogg om Berlin under en månad, flera skribenter och flera åsikter.

Senaste kommentarer

25.07, 20:34Görlitzer Park av Anna
21.07, 19:13Etwa nach Hause av Karin
20.07, 21:13Etwa nach Hause av Anna
20.07, 16:41Etwa nach Hause av idalina