Neubürger in der Gemeinde

Vi har fått fyra nya invånare i kollektivet här på Weigandufer. De kom alla i tisdags. Jim och Linnea hade redan tidigare meddelat att de kommer. Karin och Catzo tog ett spontant beslut på måndagen och flydde från kylan i Finland. De anlände alldeles lämpligt till värmeböljan i Berlin. Det är inte så att dessa nya gäster pockar så mycket på uppmärksamheten att vi inte hinner blogga, men värmeböljan gör det verkligen. Vi spenderar dagarna svettandes vid Sprees strander eller trampande båt längs floden. På kvällarna dricker vi öl på utserveringarna och blir stammisar på Fitz Carraldo. Livet är fint helt enkelt.26.07.2012 kl. 12:04

Görlitzer Park

Min favoritpark i Berlin. Här har jag och Frank hängt de senaste dagarna. Skön blandning mellan hippien, pundare, barnfamiljer och turister. Älskar att den är lite vildvuxen och rå.

Jim och Linnea har förresten anlänt! Vi är ett kollektiv igen. Nu ut och reparera cykel. Här är förresten galet varmt.
24.07.2012 kl. 11:43

Der Mauer

Okej. Förlåt. Jag och Frank suger helt ärligt på att blogga. Det är inte så att vi har fullt upp. Vi ligger i parken. Dricker öl. Åker trampbåt. Kollar film. Hänger på Fitz Carraldo. Men vi får sällan för oss att diska. Eller tvätta kläder. Föra ut roskisen. Blogga. Vi är i semestermode helt enkelt. Tänkte ändå så här i efterhand blogga lite om East Side Gallery, som jag och Karin besökte hennes sista dag i Berlin. För om man ska se muren ska man nog se East Side Gallery. Vi bestämde oss för att promenera från Weigandufer till platsen, och det var faktiskt inte särskilt långt! Dessutom en trevlig promenadväg genom bl.a. Görlitzer Park, som är min favoritpark här i Berlin.Här sa jag precis till Karin: "Det är ett så perfekt fotograferingsväder i dag!". Sen slog världens storm på och regnet öste ner så våra paraplyn gick sönder.

Vi fick skydda oss i närliggande bar medan åskan dundrade över våra huvuden. Här tycker jag att Karin kan infoga sin bild som vi kallar "Blöta katter".Vi kunde konstatera att detta antagligen är en riktigt trevlig bar i solsken. I regnväder visade den tyvärr inte sin bästa sida, även om de enorma parasollen bjöd på behövligt skydd.

Jag och Frank tog däremot en tur ut till samma bar i går (söndag). Då sken solen från klarblå himmel och vi njöt som små barn över sanden mellan tårna.Strandbaren ligger alltså vid East Side Gallery, närmare Ostbanhof än den andra ändan av muren. Ölen är i Berlinmått mätt svindyr, men det känns nästan som om man på riktigt är på en strand. Vilket är ganska fint för kustremseturister i Mellaneuropa. Och besök nu för gud skull East Side Gallery. Det är turistigt, men helt värt det.

I morgon utökas förresten kollektivet med folk igen. Linnea och Jim kommer hit. Dessutom bestämde Catariina och Karin sig i dag för att komma och köpte spontant biljetter. Sådant älskar jag. Jag vet inte hur jag ska kunna sova i natt. "I morgon är det julafton" sa Frank innan han lade sig. Ja. I morgon är det julafton. (dessutom är ju tre av dessa fyra riktiga proffsbloggare. Har vi tur så blir det någon ordning på bloggen också efter att jag och Frank nu har lämnat den åt sitt öde allt för länge...)

/idalina
24.07.2012 kl. 01:29

Es war alles..

Hemma igen. Eller egentligen hos svärföräldrarna i Ekenäs, men hemma i Finland igen. Jag tycker att det var rätt tillfälle för mig att lämna Berlin. Jag kände att jag ville tillbaka hem samtidigt som jag längtar till de fina gatorna i Berlin, med sina caféer, affärer och människor. Det finns mycket jag ännu skulle vilja se av staden och det är väl bäst att lämna en stad med god eftersmak i munnen. Med hemglängtan och ett sug efter mera.

Här kommer mina tips på vad som lönar sig att göra i Berlin:

Prenzlauer Berg - Besök denna stadsdel. Underbara affärer och caféer, fina gator, mysig miljö. Där stortrivdes vi.

Oranienstraße - Trevlig gata att promenera längs med. Intressanta butiker och Tuesday Tacos på Santa Maria (Oranienstraße 170) - 1€ per taco eller tequila. Men undvik vietnamesiska restaurangen bredvid.


Judiska muséet - Det har vi säkert nämnt flera gånger på bloggen. Ta dig tid att gå igenom, men börja inte på tom mage. Inträde är 5€ och du får verkligen valuta för pengarna. Jag tyckte utställningen var lite seg i början, men det blev bättre hela tiden.


Den stora judiska gravgården norr om Prenzlauer Berg - Ta god tid på dig här också. Och be gärna om en karta eller lite info före du går in. Efter att vi irrat omkring och tappat bort oss märkte vi i efterhand att broschyrer och kartor skulle ha funnits. Män ska dessutom ha kippa på sig som grindvakten delar ut.


Singuhr Hörgalerie - För 4€ gick vi på två intressanta ljudinstallationer bredvid ett stort vattentorn som fungerat som provisoriskt koncentrationsläger. Fina kvarter och på vietnamesiska restaurangen An Nam åt vi supergoda vårrullar.


Mauerpark loppis - På söndagar är Maurpark fyllt till bredden med loppisstånd och människor, konstnärer och musikanter. Berlin centrum verkar sova på söndagar, men här händer det verkligen.Berlin var en underbar upplevelse. God mat (för det mesta), relativt billiga priser och en stad som kändes både trygg och pulserande med liv. iLike.

Flera foton finns här och mera kommer upp!

//matto
23.07.2012 kl. 10:18

Etwa nach Hause

Kanske klockan var tre. Kanske var den fyra. Men någon gång i natt landade jag i alla fall hemma hos mina föräldrar i Ekenäs. Har vaknat gång på gång från sömnen och konstaterat att jag inte är på Weigandufer, känt en saknad och drabbats av den där "snart är sommaren slut"-känslan. Usch. Men så kom en textrad ur en bok till mig som lyder "det finns inga slut, det finns bara början". Minns inte var jag läste detta men den raden kommer väl till pass just nu. Min kärlek till Berlin har precis börjat och nu börjar faktiskt ett liv i Finland för mig. Har inte bott här på nio år.


Sista kvällen innan Thåström. Kollektivet var på gott humör.


Helsingfors by night från flyget i natt var en underbar syn! Såg Brunnsparken, centrum, Drumsö. Und zo weiter.


Har angstat lite över min katt. Trodde kanske att hon sprungit bort men icke! Hon tog emot mig i natt och har sedan sovit tätt intill mig. Nu tittar vi på det ostadiga vädret som även Finland tycks dras med. Blå himmel och spöregn på samma gång.

Bara jag fixat en kortläsare ska jag lägga in ett sammanfattande inlägg mit Fotos.

Hur har ni det på Weigandufer?!

//Anna
20.07.2012 kl. 14:30

Die Zeit gebliebenI måndags hade Ida-Lina och jag en fin eftermiddag i staden. Vi kollade in Mariakyrkan, Neptunusstatyn och Rådhuset på Alexanderplatz. Sen promenerade vi upp mot det som blivit mina favorithoods, förutom vårt eget Kreuzberg och Neukölln, Vi hamnade på Brunnenstras och gick till Raja Jooseppi som galleristen på Collectiva hade tipsat mig om förra veckan. Innan dess åt vi dumplings på Weinbergweg med mindre framgång. Hur fäen är det tänkt man ska äta de där megastora dumplingsen med pinnar?!

På kvällen åkte Carla, Matto, Karin och jag till Liquidrom. Tips! Det var en fyra timmar lång upplevelse. Vi flöt runt i en stor saltvattenbassäng där det spelades klassisk musik under ytan. Hur skönt som helst var det att flyta runt där i sin egen lilla värld. Ett minus för diverse grovhånglande par dock.

Det fanns olika former av bastubad där. I den varmaste, som kallades för den finska, hålls varje jämn timme en session. Den första som hölls när vi var där hette Salz-Abrie. Dit in försvann män och kvinnor, helt sprittis. Min plan var att haka på mitt gäng men halkade efter lite. När jag kikade in i bastun och såg hur tätt, trångt, naket, svinvarmt och litet det var där inne beslutade mig tvärt för att testa utomhuspoolen. Där satt jag och njöt. Tills. Tills en tjock naken gammal man kommer ut och ställer sig så att alla säkert ska se hans penis. Jag kisade snabbt med ögonen men kunde inte riktigt låta bli att titta. Förundrades över hans sätt och hoppades på att han inte siktade in sig på att sjunka ner i vattnet bredvid mig. Men så var det ju såklart. Självklart var det hans plan.

Men sen såg jag så många nakna män och penisar att det blev vardagsmat. 23.30 när vi lämnade badet var vi som mosiga russin allihop.


Och så blev det tisdag. Karin och jag besökte också Holocaust Memorial. Innan dess satt vi i Das Stille Raum (eller nåt sånt hette det) vid Brandenburg Tor. Där kom man undan innerstadshetsen och fick i absolut tystnad tänka i lugn och ro.
Livet och folket på Weigandufer kunde inte vara bättre. Är så glad och trygg här. Men ibland är man sitt eget bästa sällskap. Därför promenerade jag ensam i väg i riktning mot sydöst igen. Det är som att jag dras ditåt.

Det började regna och jag fick lite trubbel med mitt paraply på Oranienburg Str. Det krashade i den häftiga blåsten.

Jag gick i lite affärer och ingenting blev riktigt som jag hade tänkt mig. Men bra ändå.
Halv åtta skulle jag träffa kollektivet på Oranienstr för tacos och tequila. På Görlizer Bahnhof var det
förunderligt fint.
 
Råkade på Carla och vi hittade fram till Santa Maria.
Det var bra drag på Santa Maria. På tisdagar äter man tacos och dricker tequila för en 1€ styck. Vi snackade sex. Hur länge vill man hångla och hur man upplever hångel var frågeställningar i fokus.
Som vanligt tyckte vi olika.

Sen drog vi vidare på Oranienstr. Åt mycket goda tapas i hörnet Oranienstr/Mariannenstr.
Vi drack en sista öl på Fritzcarraldo. Där spelade två killar vid bardisken mycket fin livemusik.Så njutningsfullt att det är svårt att beskriva. Jag gungade gungstol igen.

Halv fyra landade vi hemma. Idag är jag vimmelkantig, efter alla dessa berlindygn med sena nätter, god öl, bästa sällskapet, strosande i timtalet. Und zo weiter. Nu har Carla lämnat oss för lindy hop-läger i Sverige. Vi får alltså klara oss utan Charlie.

//Anna 
18.07.2012 kl. 17:21

Fahrradtour

I går tog jag, Frank och Carla kollektivets cyklar och tog en tur genom staden. En av cyklarna hade punktering och det regnade och var strålande sol om vartannat, men vi hann se några av stadens måsten och också inse att staden är betydligt mindre än den verkar när man åker S-bahn.

På väg till Brandenburger Tor passerade vi muren och en utställning (jag har inte koll på vilka Mauer-museer som heter vad, men kanske detta är Berlin Mauer Memorial?). Jag har besökt platsen när jag senast var i Berlin, men kanske inte läst texterna så noga.

Här kunde man läsa om hela förintelsen och det fanns en hel del personporträtt av exempelvis personer som varit gömda och sådana som varit catchers, alltså judar som avslöjat andra judar i utbyte mot eget skydd. Jag klarar inte alls av att ta till mig sådant här och ville bara gråta eller kräkas. Klarade av att läsa kanske en tiondel, sen fick jag övergå till att enbart kolla bilder.


Vi cyklade vidare mot vårt mål, men blev åter distraherade av ett till minnesmärke över förintelsen. Jag tyckte denna plats var otroligt vacker. Trots den stora mängden turister fanns det utrymme för ensamhet mellan stenblocken.
Efter detta cyklade vi vidare till nästa kvarter, där Brandenburger Tor tornade upp sig. Mycket turister och gassande sol.

 

Vi tog en tur genom Tiergarten på väg mot vårt slutmål Neue Nationalgalerie.

Till sist kom vi fram till Neue Galerie, som var en av de få saker jag på förhand tänkt att jag velat se i Berlin. Jag är arkitekturnörd, så jag ville väldigt gärna se byggnaden, som är ritad av min favoritarkitekt Mies van der Rohe. Väldigt nöjd var jag, både med byggnaden och med utställningen.

Kunde ha skrivit mer, men nu har resten av kollektivet vaknat och vill äta frukost. Kanske någon annan vill blogga om Carlas sista kväll i Berlin. Den var fin den också. Bra dag./idalina
18.07.2012 kl. 12:57

friseur och loppis

Hår
Har varit och klippt och färgat håret här, två gånger. Först var jag till en liten frissa,en gammal gråhårig kvinna, som typ klippte såsom jag ville ha det men var ändå inte riktigt nöjd eftersom jag måste se till att det hålls till ena sidan med en massa hårprodukter och jag bad om en enkel frisyr, som jag bara kan stiga upp ur sängen, rufsa om håret och gå ut. Min kompis Sibi gjorde faktiskt ett bra jobb i Vasa förra midsommardagen med en kökssax! Fast då vara jag inte lika kräsen eftersom jag inte betalade för den frisyren. Jag gjorde också slingor, de gör tydligen alla med folie här och då blir de bredare och lite klumpigare än med en mössa som man drar ut med virknål. Därför blev jag inte helt nöjd första gången och gick på nytt, den här gången till ett lite mera fashionabelt och ungt ställe i Prenslauer Berg, på Kastanienallee 29/30, www.notaufnahme-berlin.de som var helt bra. Färgade bort de blonda fläckarna i nacken och satt ännu lite mera blonda slingor med folie, igen. Blandat med några mörka. Lät helt bra tänkte jag, men äh, man blir så kräsen när det kostar. Det ser väl helt bra ut. Det här kostade 50 euro att färga och att färga slingor och klippa kostade 60 på förra stället.
Min kompis Julia som bor här sa att det kostar 20 på ett ställe i norra Berlin, f.d. DDR att båda klippa sig och färga. Det är tydligen billigare där allt, men de får även lite lägre löner i östra Berlin eftersom hyrorna och allt är billigare där. Konstigt att det ännu finns kvar sådana skillnader.

Stor skillnad i priserna alltså var man klipper sig och färgen verkar vara dyrast.

Loppisar eller flohmarkt auf deutch
 Stor skillnad på priser i loppisarna är det här också. UFF i Friedrichain var billig och fyra våningar stor. Fanns båda väldigt mycket fult men också mycket snyggt. Köpte 2 stycken 80-tals kjol-shorts där. Sen finns det många små, härliga och dyra vintage butiker.

Mauerpark är värd att besöka på söndagar. Mega loppis marknad och program som en riktigt rolig clownföreställning av en ung kvinna. Var en personlig clown a la Jaques Leqoc- teknik tror jag visst. Fast väldigt interaktiv. Ida-Lina och Frank var livrädda. Hon gjorde den biten riktigt bra. En man från publiken var jätterolig och helt med på ett avslappnat sätt.

Carla
16.07.2012 kl. 17:05

Kreuzberg bei Nacht


Igår kväll var vi på Bruegge igen.

Man börjar bli så där härligt glansig i ansiktet (kan man lightrooma bort det?) samt hysteriskt leende.
Vi gick vidare i natten. Till Fitzcarraldo.
Det var en lugn och bra söndagskväll i Kreuzberg.

//Anna
16.07.2012 kl. 12:41

Fitzcarraldo

Måste blogga om mitt favoritställe här i Berlin. Frank har redan tidigare nämnt stället, men jag vill ändå lyfta upp Fitzcarraldo igen. Tycker det är ett så fantastiskt mysigt ställe att jag vill gå dit varje dag. Jag hör hemma där. Har ett favoritställe hemma i Helsingfors som heter Navy Jerrys, men tror Fitzcarraldo nästan slår det. Det är trevligt både på dagen när det är lugnt och människor sitter nedhasade i fåtöljerna och läser eller skriver på sina datorer (inbillar mig att det är de stora romanerna som skrivs), och på kvällarna när platsen fylls av människor, borden lyfts undan och baren förvandlas till ett svettigt golv.

/IdaLina
16.07.2012 kl. 12:29

Mauerpark und so weiter


Idag har vi besökt söndagsloppisen i Mauerpark. Jag råkade fokusera på snyggingen i ståndet när jag skulle fota Carla.

Det var en enorm marknad med allt man kan tänka sig. Vi tappade bort varandra.
Men så hittade vi varandra igen.
Och ett Spektakel drog igång.
 
Den är suddig jag vet. Men fin ändå tycker jag.
Kärlek på Bernauer Str.
Vi åkte till S-Tiergarten och gick på måfå in i parken.
Efter lite hitanåditan begav jag mig själv hemåt mot Weigandufer.

Anna
15.07.2012 kl. 20:31

Tipps und Bilder von der Stadt


Igår var vi på Club Visionaere. Man hängde på brygga vid kanalen och dansade till house till 5.00.
Tips!

Till slut lyckades jag idag öppna ögonen så pass mycket att jag kunde ge mig ut på promenix längs med Weigandufer och upp till Pannierstr.

Sen tog jag U-Bahn till Weinmeisterstr och där var det bra shoppning. Massa butiker med fina kläder. Tips!

Sen tog jag U-bahn till Kottbusser Tor i Kreutzberg. Gick på en vietnames med Karin och Matto där maten smakade paska. På Oranienstr 168. Ett icke-tips!
Har man kort tid på sig i Berlin och vill se Kreuzberg är U-Görlitzer Bahnhof bra att åka till och promenera Oranierstr/Wienerstr (ja, ännu en gata med två namn). Tips!
Min bror G har klagat på att vi bara lägger ut hipsterfoton med skumma vinklar. "Fina och coola bilder men ger inte en så tydlig bild av hur det ser ut egentligen", skriver han konstruktivt i ett mejl till mig idag. Jag håller med och håller inte med. Skumma vinklar och bildbehandlig. Ja. Men vi vill ju ge en stämning (eller just nu är jag ganska ensammen om bloggandet i det här kollektivet) och bevara våra minnen från resan. I det här inlägget tycker jag själv att det är så gott som helt vanliga vinklar och ytterst lite bildbehandling.

//Anna
14.07.2012 kl. 23:34

Rosenthaler Platz und Café Morgenrot


Har strosat Weinbergsweg/Kastanienalle (det här med att en och samma raka gata har flera namn i den här stan är ju ett intressant fenomen) upp och ner från Rosenthaler Platz några gånger. Mysiga affärer och kaféer. Favoriten är Café Morgenrot. Där åt några i kollektivet den vegetariska frukostbuffen vid 15-tiden igår. Du betalar mellan 5 och 9 euro beroende på hur din ekonomiska situation ser ut.
14.07.2012 kl. 23:05

lugnt och fint

har gått in i riktigt semmester mode, hjärnan är bortkopplad totalt och inget vettigt kommer in eller ut.

frusna katter.


Sprang på Billy Idol i misstag


// Frank
13.07.2012 kl. 21:14

Donnerstag


Igår begav jag mig till Brunnenstr 152 för att besöka kusin Petras utställning på Galleri Collectiva. Men det var inte helt lätt att hitta dit. Här stod jag förvirrat och undrade var galleriet fanns men det visade sig vara bakom den grå dörren framme till vänster. Man skulle ringa på dörrklockan.
När det kom fram att jag var kusin till konstnären informerades galleristen om detta och vi snicksnackade konst som om jag inte gjort annat i mitt liv i c.a 0,5h. Hrm. Här är hon med Petras video i bakgrunden.
Sen fortsatte äventyret och jag hamnade på Rosenthaler Platz. Promenerade dit med en tysk man som skulle hjälpa mig att hitta en bankomat. Med honom snicksnackade på någons slags tysk-engelska. Strax efter att denna bild togs sprang jag på Oskar och Åsa som väntade på att Love skulle sniffa klart på vinylerna inne i en affär.

Lite senare hittade jag mitt Weingandufergäng och vi gick på en spännande ljudinstallation i Prenzlauer, under vattentornet på Belforter str. Rekommenderas.
Vi åt helt okej (skriver helt okej eftersom alla i sällskapet inte var nöjda med sitt matval medan andra hade orgasmiska läten när de åt) vietnamesisk mat på Knaackstr.
På Scoth & Sofa på Kollwitzstr kom vi in i festmood. Eller först hade F&C ännu en liten storm men den drog över fort och alla vara glada.
Vi mötte upp det underhållande sällskapet Love, Oskar och Åsa på Möbel på Oderberger str. Jag trampade i klaveret och döptes till Anna "Soundgarden" Li.

Kan för övrigt berätta att Ida-Lina har kommit välbehållen till Weigandufer. Vi har dock inte hälsat ännu eftersom jag sov när hon kom och när jag vaknade sov hon. Spänningen stiger.
13.07.2012 kl. 12:13
En guide en blogg om Berlin under en månad, flera skribenter och flera åsikter.

Senaste kommentarer

25.07, 20:34Görlitzer Park av Anna
21.07, 19:13Etwa nach Hause av Karin
20.07, 21:13Etwa nach Hause av Anna
20.07, 16:41Etwa nach Hause av idalina